Verdensdagen for psykisk helse

Foto: Rå Foto

Tema for 2019 er «Gi tid». Årets kampanje har som mål å oppfordre oss alle til å bruke tiden på å gjøre ting som er godt for den psykiske helsen. «Gi tid» er første tema ut under paraplyen «Oppmerksomhet og tilstedeværelse», som skal gjelde for 2019-2021.

Tid er penger, sier vi. Men tid er også oppmerksomhet, å vise interesse, og det å være tilstede. En ting er sikkert: Tid er verdifullt, noe vi ikke kan sette en prislapp på. Mange opplever at de har for lite av den. I en tid der vi får input fra mange hold, er ekte oppmerksomhet den fineste gaven man kan få og gi. Derfor er det å gi av tiden sin noe av det fineste man kan gjøre. Har du råd til å la være – spør vi i årets kampanje.

verdensdagen.no/

Man kan ikke bare fokusere på den psykiske helsen en gang i året. Psykisk helse er noe alle har og hver dag hele året. Det kan se ut som om en del har en bedre psykisk helse enn andre. Det tror jeg ikke på. Men noen har kanskje utviklet noen teknikker for å håndtere sine tunge dager.

Gi tid til andre

  • Gå tur med en turvenn.
  • Inviter en venn på middag.
  • Overrask noen med besøk.

Jeg er ikke ofte i Sverige. Men en handletur kan man jo også ta med seg folk på. Man kan for eksempel løse det slik at den ene holder bil mens den andre betaler bensin? Jeg forsøker i hvert fall alltid invitere noen til å være med. Selskap i bilen, og bedre fra et miljøperspektiv, om man først skal ta turen.

Gi tid til deg selv

  • Legg deg tidlig nok.
  • Ta deg et bad.
  • Gå en tur alene.
  • Les en bok.

Hvis man ikke orker være alene er det kanskje ikke så mange andre som orker være med deg heller, hørte jeg en gang. Om det er noen sannhet i det aner jeg ikke. Men det kanskje en del sliter med er at det er enklere å klappe sammen når man er alene. På en annen side, kanskje man skal la seg selv håndtere de tunge tankene også?

Bare du – fem grep for bedre hverdagsglede

1. Knytt bånd
2. Vær aktiv
3. Vær oppmerksom
4. Fortsett å lære
5. Gi tid

verdensdagen.no/

Og om du ikke har lest den før, fikk innlegget Psykisk helse – og den ingen ser mye oppmerksomhet og tommel opp da den ble publisert. Les den gjerne igjen!

Følg meg på Instagram
Følg meg på Facebook
2019-05-16 18.45.57-lappeteppet-anja-holt

Lappeteppet

"Lappeteppet" - livet mitt er ikke er ett vakkert heklet teppe i en farge. Det består av tusen lapper, mennesker, i forskjellig mønster og i ulikt materiale. Det er fargerikt, det er unikt og det er bare mitt.

6 Comments:

  1. Viktig stoff. 🙂 Jeg pleier å anbefale at man lager seg en liten happy-liste over bra ting å gjøre, sånn at man har det klart når man trenger det. Det er ikke alltid så lett å vite hva man trenger der og da, så en forhåndsskrevet meny kan være et godt hjelpemiddel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.