Grovbrød fra bakeriet i Lom

Noe av det beste som finnes er nystekt brød. Denne oppskriften har jeg brukt så mange ganger at jeg har mistet tellingen. Og hvert eneste brød har vært vellykket. Alle som har smakt det har likt det. Selv barn.

Bakeriet i Lom står bak denne oppskriften som viser deg trinn for trinn hvordan du lager gode grovbrød. Hvert år selges tusenvis av brød over disken i det koselige Bakeriet i Lom. Nå deler vi Morten Schakendas gode oppskrift med deg. Av denne oppskriften får du enten 3 små eller 2 store brød. God fornøyelse!

Du trenger

 • 25 g fersk gjær
 • 9 dl vann
 • 500 g sammalt hvete, grov
 • 1 kg hvetemel (ca)
 • 50 g TINE Ekte Smør
 • 2 ts salt
 • ½ ss sukker

Slik gjør du

SETT DEIGEN
 1. Smuldre gjæren i en bakebolle. Du kan godt bruke lunkent vann, men det er viktig at det ikke er for varmt. Hvis det blir for varmt, virker ikke gjæren. Det går fint å bruke kaldt vann, deigen blir varm nok når du elter den. Rør slik at gjæren løses opp.
 2. Ha i de øvrige ingrediensene, men ikke ta i alt melet på en gang. Elt inn litt og litt av melet til du får en glatt og smidig deig.
 3. Bruker du kjøkkenmaskin, la maskinen gå i langsom fart i ca 5 minutter og deretter litt raskere i ca 2 minutter. Det er enkelt å bruke en kjøkkenmaskin med eltebolle og eltekrok. Deigen skal ikke være klisset, men slippe bollen.

TIPS: Den aller luftigste gjærbaksten får du ved å la deigen eltes lenge (gjerne minst 15 minutter) i en elte- eller kjøkkenmaskin!


FORHEVING
 1. Strø litt mel over deigen. Dekk til deigen med plast eller et rent kjøkkenhånkle og sett den til heving på et lunt sted i ca 40 minutter.
UTBAKING
 1. Strø litt mel på bakebordet. Del deigen i 3 like store deler. Form brødene slik at de passer fint i hver sin brødform.
ETTERHEVING
 1. Strø mel over brødene. Etterhev brødene under plast eller et rent kjøkkenhåndkle. Når brødene har hevet til dobbel størrelse er de klare til steking.
 2. Sett på stekeovnen på 190°C.
 3. Det siste du gjør før du setter inn brødene, er å snitte dem. Å snitte brødene er å ta en så skarp kniv som mulig, og skjære noen fine kutt på toppen av brødene. Da slipper du at brødene sprekker opp.
 4. Stek brødene midt i stekeovnen i ca 40-45 minutter. Avkjøl på rist.

Bilde og oppskrift er hentet fra Tine sine hjemmesider.

Følg meg på Instagram
Følg meg på Facebook
2019-05-16 18.45.57-lappeteppet-anja-holt

Lappeteppet

"Lappeteppet" - livet mitt er ikke er ett vakkert heklet teppe i en farge. Det består av tusen lapper, mennesker, i forskjellig mønster og i ulikt materiale. Det er fargerikt, det er unikt og det er bare mitt.

6 Comments:

 1. Mmm kunne nesten kjenne smaken av nystekt brød med brunost…. Er ganske sikker på at det vanker mye hjembakt når du har kommet i orden og har hodet over vann. :). Kjøkkenmaskinen kommer til å gå varm og jentenes mager fylt med de deiligste ting. :).

 2. Pingback: Hjembakt brød med Hapå? | Avdeling Holt

 3. Pingback: Grovbrød fra bakeriet i Lom -

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.