“Øl og vin – gjør deg fin”

solnedgang

Jeg bekymrer meg ikke for så mye når det gjelder jentene mine. Det viser seg at de vokser opp til å bli ganske så fornuftige. De har sunne interesser, kanskje noe smalt repertoar av favorittretter, men er ikke redd for fysisk aktivitet og deltar  for det meste på skolen. Vi krangler fortsatt om den dorullen som skal skiftes før de plutselig smeller til med egne meninger om politikk.

På et eller annet tidspunkt kommer de til å bevege seg enda mer vekk fra meg. Kanskje havner de på byen. Jeg er egentlig ikke så redd for alkohol. Jeg er redd for hva de kan gjøre, eller bli utsatt for, misforstå meg rett. Men det skal litt til før man dør av en øl for mye. Om de ender opp med å spy ned en venninne mens en annen filmer og sprer dette på Snapchat er det flaut. Aller mest for den som spydde. Men hun døde ikke. Kanskje de skal teste ut om “øl og vin gjør deg fin, jeg vil helst sulle meg inn og tenke “nei, ikke mine” mens jeg vet at de på et tidspunkt gjør akkurat som de vil.

Det som gjør meg pisseredd er GHB. En liten bruskork kan ta liv. Den smaker ingenting. Den lukter ingenting. Den kan slippes ned i et brusglass like lett som i en drink. Og det finnes per i dag ingen motgift.

Politiet har i disse dager gått ut med en ekstra advarsel til årets russ.

GHB er en blank væske som gjerne inntas fra bruskork. Problemet er at det er små doser, og veien er kort fra passe rus til overdose, sier legen.

– Det farlige er uberegneligheten, spesielt i kombinasjon med andre rusmidler. Dessuten vet man aldri hvor sterk konsentrasjonen er.

Førsteamanuensis Odd Martin Vallersnes ved Universitetet i Oslo

GHB er også kjent som «Date rape drug.» Dette kan man også selvsagt utsettes for etter høyt alkoholinntak, skadene etter slike overgrep varer for mange livet ut om de er så heldige at de overlever.

Jeg håper de passer på seg selv og sine venner. At de også blir passet på av venner. Og om uhellet skulle være ute skal jeg stå der. Jeg skal tørke spy. Jeg skal trøste en som griner. Jeg skal alltid hente dem på fester. Jeg skal bygge opp selvtilliten deres når de går på trynet så det synger. Dans, le og ha det gøy. Jeg ber kun om en ting i retur.

Ikke utsett dere for denne faren. Ikke ta den korken selv om de andre har gjort det før deg. Ikke drikk av glasset som du tror du gjemte bak en stol. Få tak i noen om du plutselig kjenner at hodet suser og du mister kontroll. Og du kan alltid ringe mamma.

Følg meg på Instagram
Følg meg på Facebook
2019-05-16 18.45.57-lappeteppet-anja-holt

Lappeteppet

"Lappeteppet" - livet mitt er ikke er ett vakkert heklet teppe i en farge. Det består av tusen lapper, mennesker, i forskjellig mønster og i ulikt materiale. Det er fargerikt, det er unikt og det er bare mitt.

12 Comments:

 1. Lene Kalhagen

  Så bra skrevet, Anja?. Ja, “vin og øl blir krøll, øl og vin blir fin”; Ble litt “snakkis ” på jobb, da invitasjon til fredagspils kom sånn litt uforventet samme dag?. Jeg var så heldig og kunne takke ja til et par “brune” på fredag , dog uten bruskork med noe blankt i??. Har selv en 15-åring, vil stille opp uansett, men han er per dags dato mer opptatt av “gaming ” og alt det positive det faktisk fører med seg,?. Så får vi som representerer det eldre leddet forsøke å ivareta den gode og gamle lønnings- /fredagspilsen?. Ha en fin søndag!

  • @Lene: Takk, er sine fordeler med spill også!!!

   • Merethe Lystad

    Jeg synes det nesten er verre med kroppspress og fokus på utseende. Barn ned i 12-13 års alder blir utsatt for sex press og til å legge ut på snap. Gaming og kosekveld hjemme evt med venner er så viktig. Blir vettskremt av alt vi må passe på.

 2. Pingback: “Øl og vin – gjør deg fin” -

 3. Alltid ringe og alltid fortelle er en god greie. Alltid komme innom hvis noe har skjedd m dem selv eller venner. Jeg har ingen illusjoner om hva en 15-16 åring kan finne på å gjøre, min greie har vært å informere om alt i forkant istedet for å komme m pekefingeren. De gjør hva de vil uansett. Det jeg har fått med meg er at de fleste ungdommene er godt opplyst rundt farene m syntetisk dop, og at de er flinke til å passe på hverandre, og ikke minst den flasken/glasset de drikker av. Om jeg er pissredd til tider for hva som kan skje? Klart.

 4. Og du tror vel ikke at din 15-åring IKKE har testet ut litt vin allerede…..?

 5. Viktig påminnelse!
  Og absolutt aktuelt, spesielt med tanke på russen, ja.

  Shit pommes frites altså, jeg gruer meg til guttene skal være russ ?
  Helt enig at det er viktig at de skal snakke med en om man føler seg litt (ekstra) rar!

 6. Flott lesing:) vi er der nå. Blir noen øl og rusbrus.. har bedt han holde seg unna sprit og annet tull.. snakke tom å passe på sin flaske.. har ikke kontroll på han ute.. men jeg henter og bringer og kjører gjerne vennene hans og hjelper de også:) dette er det viktigste jeg kan gjøre nå tror jeg… får ikke alkohol av oss.. men ikke vanskelig å skaffe seg da:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.