Flylady – babysteps

lappeteppet-re opp senga-flylady-seng
Jeg blir glad når jeg kommer inn på soverommet til en oppredd seng!

Flylady begynte jeg med for snart 16 år siden. Jeg har tidligere snakket om mitt forhold og tilnærming til KonMari, eller Marie Kondo, og hennes måte å rydde på. Bruker hennes teknikker og tanker mye for å unngå at ting baller på seg. Men ei dame som kaller seg “Flylady” var i grunn den som sparket igang “heila driden.” Det er januar, mange skal ta tak i egen kropp og hjem.

Flylady deler huset opp i soner.

 • Sone 1: Inngangspartiet, gang og spisestue
 • Sone 2: Kjøkken
 • Sone 3: Bad og et ekstra rom
 • Sone 4: Soverom
 • Sone 5: Stue
lappeteppet-ren- vask-flylady-shiny-sink
Når vasken er ren og fri for oppvask, da holder resten av kjøkkenet seg ryddig også!

Og man starter med: å vaske kjøkkenvasken.

Ja, du leste helt rett. Det er der det ligger. Jeg har sett det flere ganger for min egen del i hvert fall. Når det er fullt i kjøkkenvasken er det nesten som om hele boenheten blir et romskip og ting (eller monstre) vokser seg store og slimete med tentakler, armer og bein.

OK, det er kanskje ikke så ille. Men når det blir rot et sted er det lett for at det sprer seg. SÅ jeg er faktisk litt streng på akkurat det der. Vasken skal være tom og den skal være ren. Aller helst skal den skinne! Jeg bruker Mr.Fix/Universalstein.

Den vasker og polerer, er giftfri og enkel (og drøy) i bruk. Dette er en gammel vask, men med en kjærlig hånd og rett teknikk ser den nesten ny ut. Og vannet perler seg i vasken etterpå. Det er seriøs husmorporno. Jeg går sjelden til sengs med ting i oppvaskkummen, tørker etter bruk og speiler meg i den. Jeg er en enkel sjel, jeg blir glad av slikt jeg!

Flylady er veldig (!) amerikansk. så jeg skreller bort det som ikke passer meg. Hun “insisterer” på at man skal gå med sko inne når man gjør oppgavene, for at man ikke bare skal slenge seg ned på sofaen. Vel, trenger du sko, så ta på sko. Jeg tusler rundt i sokkene, eller barbeint, uansett.

lappeteppet-månedsplanlegger-flylady-planlegge-måned
Hver søndag forsøker jeg planlegge uken med bursdager, møter, reiser og mat!

Det snakkes en del om HOTSPOTS. Dette er områder som det samler seg skrot. Ett sted på benken hvor det havner ett papir den ene dagen, to den neste før det plutselig er en stabel som raser og så har du papirer på hele benken…

Teorien er at alle rom har ett slikt område. Hos meg er det blant annet i gangen på sittebenken, på TV- benken og nattbordet. Hvis man identifiserer disse stedene, som er unike for hvert hjem, er det enklere å holde orden.

La alle ting ha sin faste plass, bruker du det legger du det tilbake når du er ferdig. Med en gang. Ikke i morgen…. *pekefinger* Bruk 2 minutter hver dag på å se om det har samlet seg noe der i løpet av dagen, få det bort før du legger deg.

Noen gode Flylady vaner som er godt etablert

 • Finn frem klær kvelden før.
 • Smør matpakker og gjør klar til frokost kvelden før.
 • Planlegg middager hver søndag for påfølgende uke.
 • Bruk kalenderen.

En annen teori er at alt kan gjøres på 15 minutter. Det er en sannhet med modifikasjoner. Men man får gjort mye på den tiden, det kan jeg love deg. Sett alarmen på mobilen og test selv (og da skal du rydde dedikert).

Man fokuserer altså på ett rom per uke. Det er det stedet man rydder og rengjør skikkelig. I begynnelsen bruker du 15 minutter i ukens sone på å rydde. Fjern det du ikke liker. Omgi deg med ting som gjør deg glad, bytt på hva som står fremme om du har mye du er glad i. Husk at jo mer som er fremme, jo mer må du rydde og vaske!

Konsentrer deg først om det du ser. Altså, overflaterydding. Når alle flater ser fine ut, da kan du dykke ned i en roteskuff eller løfte på ting. Etterhvert blir dette lettere og lettere og det går raskere. Du skal uansett ikke ta ut mer enn du kan rydde og sette tilbake på 15 minutter (ish). Jeg liker korte delmål!

Lappeteppet-vaskemaski-flylady
One load a day keeps Mount Washmore away

HOMEBLESSING er en lett vask en gang per uke der du går eller oppholder deg. Ikke under sofaen, ikke under senga eller bord, men rett og slett der du tråkker.

RE OPP SENGEN hver dag. Hvordan du gjør det, spiller ingen rolle. Luft gjerne senga før du rer den opp om du har tid. Men jeg vasker sengetøy på 90 grader og lufter dyner og puter ofte, så jeg rer den opp når jeg står opp.

KLESVASK. Alle har det. Alle må gjøre det. Gjør litt hver dag så det ikke blir ett ork. Her kommer det selvsagt an på husstanden hvor ofte man må vaske. Her er det en til to maskiner når jentene er hjemme.

SWISH & SWIPE på badet er genialt. En gang per dag tar jeg en kjapp runde, vasker doen og tørker over overflatene på badet. Trikset er å ha ting lett tilgjengelige. Litt dopapir og blåspray, en fuktet mikrofiberklut, helt opp til deg!

UKEPLAN Lages hver søndag. Hvem skal hva? Middager? Jeg er så inn i hampen lei stress og mas! En halvtime på søndagen eliminerer så mye hue- stress. Kombiner gjerne med en ukehandel på Kolonial.no i samme slengen.

Sist men ikke minst. SUTRING ER IKKE LOV! Om du setter igang med dette, fordi du vil ha ett hjem som minner om følelsen når du sjekker inn på ett hotell hvor alt er rent og innbydende, så er det ditt valg. Du kan ikke hverken forvente eller tvinge familien din til å gjøre det samme. Men det sies at dette smitter…

Mer om soner ved en senere anledning.

Følg meg på Instagram
Følg meg på Facebook
2019-05-16 18.45.57-lappeteppet-anja-holt

Lappeteppet

"Lappeteppet" - livet mitt er ikke er ett vakkert heklet teppe i en farge. Det består av tusen lapper, mennesker, i forskjellig mønster og i ulikt materiale. Det er fargerikt, det er unikt og det er bare mitt.

10 Comments:

 1. Her var mange fine ideer til rydding og orden, og det er kanskje mange som kan gjøre nytte av dem. Ja takk til alt som gjør hverdagen enklere. Dog ikke jeg. I mitt hus bor kun mannen og jeg og vi er begge ordensmennesker som liker orden og system, så her er rett og slett ikke noe å rydde. Med barn i hus blir ting helt annerledes.

  • @Ingrid: Hos oss er 2/3 ordensmennesker. Det er godt nok. Men jeg tror at med gode rutiner og et godt grunnlag så er faktisk en del gjort. Men det er sider på begge sider av grøfta her. For mye og for lite, gæli begge deler.

 2. Pingback: Flylady – babysteps -

 3. Gode tips, men om jeg er strukturert nok til å følge dem er en annen sak. Jeg får vel prøve å la litt hver dag. Vi er to voksne som har et stort hus med plass til mye rot, og veldig mange ting overalt. Kjøkken, bad og stue er ikke så ille, men i resten av huset er det uorden.

  Hver gang datteren min skal komme hjem på besøk rydder og vasker jeg for skal harde livet, hun er veldig nøye på orden. Takket være hennes hyppige besøk klarer jeg å holde oppholdssonene ryddige

  • @Magnhild: Om du trives er det absolutt viktigere enn at det er orden i alle skuffer. Men jeg er for lat til å lete, jeg orker ikke stresse, så for meg så er det mindre stress totalt sett å gjøre litt hver dag og underveis. Alltid hyggelig å høre fra deg!

 4. Med en åtteåring og en gjeng venner innom ofte, så har jeg blitt god på å overse rotet, men jeg er god på planlegging, å legge frem og gjøre klart: Og jeg liker at det ryddig når jeg kommer hjem, selv om det bare varer i tre minutter. 😀 Men, takk for tips, skal forsøke å tenke soner 😀 Og, du , sutring, seriøst ugod på det. Spesielt i disse dager, som jeg bretter opp ermene for å møte noe annet enn et kaldt gulv i det du står opp: 😀 Heldige vi som kan sutre for bagateller, selv om eg hater det..

 5. Åh, jeg husker og savner flyladydagene!! På tide å sette i gang igjen kanskje…

 6. Reidun Granberg

  Befriende fornorsket versjon av Flylady! Jeg mistet fort tålmodigheten der selv om metoden jo virker. Det tar jo faktisk tid. Og jeg kan klare meg like godt om jeg drikker en kopp kaffe før jeg dusjer om morgenen og ikke går med sko inne. Dessuten fint å slippe referanser til å møtes i kirken og støtte our armed forces. Folk må for all del mene hva de vil, men slike fora bør være nøytrale. Jeg tror jeg begynner igjen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.