Livets løp (og hjelp på veien)

//Annonse for CV malen//

Nå er det sommer, mange har ferie, men det sitter en del der ute og teller på knappene. Skal de fortsette i samme jobb til høsten? Eller er skolegangen ferdig og man jakter den første arbeidsgiveren? Uansett om man jakter en ny, eller sin første, så må de aller fleste igjennom en søknadsprosess.

Det er jo utrolig spennende, da! Å starte på noe nytt, bli utfordret, være til nytte og bli kjent med mange nye kolleger. For en som meg, som elsker mennesker, kjenner jeg nesten det kribler litt bare av å skrive dette.

Det å skrive en god søknad er nesten en egen kunstart. Jeg har sittet med bunker av søkere og det er dessverre lett å forkaste mange. Noen lurte jeg faktisk på om de visste hva de søkte på, da de hverken hadde noen av kvalifikasjonene vi søkte etter eller interesse for feltet.

Når det er sagt trenger man ikke oppfylle alt av «krav» før man søker. Om man virkelig brenner for noe er det jo bare å lære seg resten. Si det! Vær det mennesket de ønsker å ansette, fordi kunnskap kan du lære deg. Det er vanskeligere å endre personlighet, drivkraft og indre verdier.

Noen råd på veien:

Bruk et godt bilde av deg! Gjerne noe som gjør at jeg kan se for meg hvordan du vil være på jobb. Med mindre du søker jobb som stripper skal du ikke stå i bikini og henge etter en pole- stang. Skal du servere i en strandbar er kanskje en oppkneppet skjorte fra sist fest innafor. Som kundebehandler i en bank ville jeg stilt meg mer tvilende til hvor egnet du ville vært.

Les korrektur! Jeg vet det er mange der ute med dysleksi. Min erfaring er kanskje at de med dysleksi leverer mer gjennomlest dokumentasjon da de vet om sine utfordringer. Slurvefeil trekker ned (jeg er neppe den eneste som da tenker at du kanskje ikke bryr deg så mye om du får denne jobben).

Referanser! Sett opp navn og telefonnummer til dine referanser. Informer også de som står som referanse at du bruker dem slik at de er forberedt om de får en telefon.

Personlig tekst! Skriv mer enn gjerne en personlig tekst i tillegg til din CV hvor du ramser opp relevant erfaring og kunnskap. Hvorfor du mener du er den beste kandidaten for nettopp denne stillingen. CV er generell, og kan sendes til alle. Men du bør tilpasse den personlige teksten i forhold til annonse. Har du tatt en personlighetstest vet du allerede mye om dine styrker og der du kanskje trenger litt hjelp. Det er bare å være ærlig og i forkant.

Er du eldre arbeidssøker med mye erfaring? Du trenger ikke egentlig si så mye om hvor du gikk på ungdomskolen. Og du kan med fordel korte ned arbeidserfaringen din om den er omfattende til et samlepunkt (“1990-1999: Diverse jobber (blomsterbud, pizzaleveranse og hundelufter)”. Med elever som har slitt med å lære seg blokkfløyte har jeg beroliget dem med at jeg aldri har spurt noen om deres karakter innenfor dette faget ved ansettelser.

Synes du det ble mye å passe på? Det forstår jeg godt. Det finnes hjelp der ute om du trenger. Du finner CV maler på nett. De har mange maler og farger, du kan ta en personlighetstest, lage en digital CV og en digital jobbsøknad. Det er bare å fylle inn alle feltene så har du tilgang til CVen din når som helst og hvor som helst. Det har aldri vært enklere å fremstå som en profesjonell og seriøs kandidat i jobbmarkedet.

Uansett hva du velger ønsker jeg deg lykke til!

Følg meg på Instagram
Følg meg på Facebook
2019-05-16 18.45.57-lappeteppet-anja-holt

Lappeteppet

"Lappeteppet" - livet mitt er ikke er ett vakkert heklet teppe i en farge. Det består av tusen lapper, mennesker, i forskjellig mønster og i ulikt materiale. Det er fargerikt, det er unikt og det er bare mitt.

3 Comments:

  1. Pingback: Livets løp (og hjelp på veien) -

  2. Supert at cv malen (og andre lignende steder) finnes for oss som ikke er racere på å skrive cv ??

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.