Konfirmasjonsveileder for skilte foreldre

Det første som bør avklares er: Skal dere være sammen på konfirmasjonsdagen eller ikke?

Om ting er veldig betent og ingen klarer være voksen synes jeg dere skal ha to feiringer av respekt for konfirmanten (som kjenner dere begge og leser dere som en åpen bok). Om du vet at din mor har et problem med eksens mor, snakk med din mor og la eksen snakke med sin. La alle få vite hvem som står i fokus denne dagen eller holde seg hjemme. Duhar ansvar for ditt reir!

Om du allikevel ønsker å være med på denne reisen, så gjør det med noen mer eller mindre velvalgte bokstaver fra meg basert på egne og andres erfaringer.

Du kjenner din ekspartner. Om han eller hun aldri har tatt initiativ til å til noen ting så skjer ikke dette når en konfirmasjon skal planlegges og gjennomføres heller. Stikk fingeren i jorda og ta konsekvensene av det.

Det hjelper ikke på ditt humør, og dermed konfirmantens, om du skal hakke på den andre som ikke gjør noe eller ikke like mye. Om det er et ønske om jevn fordeling så avklar dette tidlig. Hvem har ansvar for hva? Det kan være at det er enklere for en mamma å fikse bunaden. Pappa er kanskje den rette når sko og dress skal kjøpes inn. Hvem kjenner folk som kan ta bilder?

Det er en grunn til at dere ble skilt. Det er mest sannsynlig ikke fordi dere alltid har samme fokus og fantastiske samarbeidsevner.

Når ting er avklart, både internt med deg og eksternt med eks, så jobber du videre med det valget.

Konfirmasjonsveileder for skilte foreldre

Om han eller hun har fått/ tatt en oppgave kan jeg garantere at det begynner brenne på dass om du skal etterprøve og sjekke om det er gjort bra nok eller slik du hadde ønsket eller gjort det. Dere er voksne.

Pekefinger: Trenger du ventilere eller snakke om hvor teit eksen din er, ring en venn. Det er ikke konfirmanten som valgte skilte foreldre.

Konfirmanten har en viktig rolle her. Vi har heldigvis kommet i en tidsalder hvor vi snakker med og ikke til ungdommene våre. Dette gjelder også denne dagen! Vil ikke konfirmanten ha sanger? For Guds skyld, ikke begynn med dårlige rim basert på en melodi ingen kan og trykk herligheten på rosa papir. Det samme gjelder taler og bilder. Her er min tale, kanskje du finner inspirasjon? Stikkord er: snakk sammen!

Pekefinger: Når vi er inne på taler. Det er ikke alle 15- åringer som “eier en scene” når de reiser seg. En ting er å stå på en scene med mange i f.eks klassen med en fullsatt sal. Det er noe helt annet å stå i fokus fra du våkner til du legger deg. I tillegg skal du reise deg opp foran mennesker som kjenner deg godt og igjen innfri forventninger (selv synes jeg det er mye verre å stå foran de jeg er glad i enn og stå foran et fullsatt auditorium med totalt ukjente). Egen erfaring: Jeg snakket med konfirmanten i forkant. Først avklarte vi om hun ville holde tale eller ikke. Da svaret var “ja, kanskje” sa jeg følgende: “OK, da lager du en tale, eller finner ut hva du vil si, og om du ombestemmer deg tre sekunder før så er det greit. Da tar mamma det derfra.” For ikke pokker om konfirmasjonsdagen skal bli ødelagt fordi hovedpersonen ikke sov natten før fordi han eller hun gruet seg til å holde en tale, eller at alt konfirmanten tenker på hele dagen er “den forbanna talen de tvinger meg til å holde.”

Ting man gjør og ikke bør gjøre….

Med en gang man begynner å snakke om penger går gjerne folk i forsvarsposisjon. Det er dritkjipt å ta det opp, men heller før enn etterpå (kunnskap er makt, da tar du valg basert på hva du vet og ikke hva du tror).  Vanlig er at man deler 50% på utgifter som er generelle (konfirmasjonsleir, klær, blomster osv) og “kuvertpris” for de man selv ønsker invitere. Om din eks på død og liv ikke vil være med på å bestille blomster fordi han eller hun ikke har penger/ synes det er uviktig og du på død og liv vil ha dem kan du a) kjøpe sjøl eller b) drite i det du også om det blir for dyrt å dekke hele pakka. Ikke sutre!

Pekefinger: Det er ikke lov å bestille blomster eller mat du vet din eks er dødelig allergisk mot. All mat skal merkes med allergener (nei, det er ikke lov å switche lapper heller, du er voksen). Det legger sikkert også en skikkelig demper på stemningen resten av dagen.

Uansett hva du velger å gjøre er det en viktigst å sette konfirmanten først. Det er garantert en bitter pille å svelge om konfirmanten velger å feire en eventuell første fest på konfirmasjonsdagen med din eks. Men det er hans eller hennes mamma eller pappa, dette er ikke din dag å glitre på. Det burde svi mye mer i hjertet å få høre at den dagen var en dag han eller hun gruet seg til og at selve dagen kvalifiserte til finsk fjernsynsteater.

Følg meg på Instagram
Følg meg på Facebook
2019-05-16 18.45.57-lappeteppet-anja-holt

Lappeteppet

"Lappeteppet" - livet mitt er ikke er ett vakkert heklet teppe i en farge. Det består av tusen lapper, mennesker, i forskjellig mønster og i ulikt materiale. Det er fargerikt, det er unikt og det er bare mitt.

5 Comments:

  1. ❤noen mestrer og andre er på tynn is i forhold til livet før ❤Viktig å svelge kameler om det er nødvendig.

    • @Nann Karin: Og det viktigste er kanskje å tenke igjennom og være ærlig. Får vi det til eller ikke? Ødelegger vi mer enn vi skaper? Jeg synes man er feig når man gjør det man tror alle andre mener er riktig. Kameler svelges uansett om man er gift, skilt eller alene av andre årsaker.

  2. Pingback: Supre, spennende og staselige konfirmasjonsbord | Marianne de Bourg

  3. Pingback: Kaker til konfirmasjon - Pavlova - IDÉFULL

  4. Pingback: Kaker til konfirmasjon – Pavlova -

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.