Ikke rart du kan være blid, du har jo fri annenhver uke!

Jeg er alene med ansvaret for to jenter annenhver uke. Jeg får det til på ett vis. Det blir (som regel) servert en middag hver dag. Noen ganger er den laget på forhånd, noen ganger halvfabrikata og andre ganger levert på døra. Det kjøres til treninger og venner, klær vaskes og husarbeidet blir gjort.

Ja, jeg har «fri» annenhver uke og «får hvilt meg opp» som folk så fint sier. Men om jeg har jentene eller ei, har jeg samme energi. Med garanti. Men det virker til å være veldig viktig for mange å «unnskylde» mitt gode humør og energi med «friuka.» Da blir jeg litt sånn «what ever floats your boat» inni hodet mitt.

Hemmeligheten min er enkel. Jeg vet hva jeg har. Jeg vet hva jeg ikke har. Jeg planlegger. Mattestykket er egentlig ganske enkelt. Det er ingen som kjører en jente mens jeg lager middag. Skal jenta kjøres er det jeg som kjører. Det er ingen som lager middagen mens jeg kjører. Skal middagen lages er det jeg som svinger kniven. Det er liksom litt opplest og vedtatt det når man er alene. Er man to, eller flere, så fordeler man oppgavene. Helt naturlig og slik synes jeg det også skal være. Så langt er alle enige, antar jeg. Men det er her snørr og bart skal skilles. Det er her hemmeligheten er.

Jeg har ingen å skylde på. Jeg er alene. Jeg har valgt å gjøre dette alene. All den tiden mange bruker på å irritere seg over en partner, som i egne øyne, ikke bidrar nok eller ikke ser den andres behov…… all energien….. tenners gnissel med påfølgende hodepine. Det er slitsomt det! Det ligger inni der og maler og maler og maler og maler. Jeg sier ikke nå at den eneste veien til saligheta er å skille deg fra din ektefelle. På ingen måte. Som Siri fra «Seks og samliv» så fint sa det “I plan A er det aldri skilsmisse.» Ei heller i min.

Jeg forsøker trene litt selv siden det er den beste forsikringen min for å holde meg frisk. Der det er mulig tar jeg med meg jentene. Ikke bare fordi jeg mener “fysisk fostring” er viktig men det er også med på å knytte og forsterke bånd. Jentene går på skole. Det er foreldremøter, utviklingsamtaler, tannleger og venner. Den ene trener nå fire ganger i uka. Det er riktignok bare 10 minutter å kjøre til treningen. Men jeg skal tilbake igjen også. Og hente. Det betyr at det går 40 minutter bare i ren kjøring fire ganger i uka.

De som har tenåringer vet også at de går i slowmotion fra A til B. De er som dovendyr å regne når de propper øra med musikk og tenker at verden sirkulerer rundt deres akse. Jeg sitter med andre ord litt og venter i den bilen også. Begge jentene følger normal adferd for alderen.

Dette går fint. Det går faktisk like fint om jentene er der i en, to eller tre uker også. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle dra ett sitat fra en av Jonny Depp sine beste karakterer som ruskete kaptein men “the problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.”

Alle har tunge dager. Jeg blir også sliten. Men jeg blir ikke sliten av ting jeg kan gjøre noe med. Jeg har jo ett ansvar sjøl å sørge for at jeg har det bra. Er det noe som gnager på jobb? Fiks det eller så slutter du og finner deg en ny jobb. En venninne som bare tar kontakt hver gang hun trenger snakke? Gi beskjed.

På ett eller annet punkt må du si stopp. I Las Vegas er en gylden regel at du ikke skal spille for mer enn du kan tape. Hvorfor skal du gå med sure sokker i hjernebarken hver dag? Du har det ikke bra. Mest sannsynlig ikke de du omgås med heller. Den forsterkeren jeg snakket om tidligere, kroppsspråket, fungerer også utmerket med frustrasjon. Vi rømmer til sengs, vi slenger i dører, sender blikk, sukker og gjør oss selv opptatt.

Min energi er der fordi jeg har gjort noen grep. Ikke kom her med bullshit om at jeg har fri annenhver uke. Det finnes nok av mennesker som gjør det samme som meg, med samme iver og humør, som har flere kids og basketballer i lufta enn meg. Det har ikke noe med at man har “fri” annenhver uke. Det har alt å si om trivsel, det å ha det godt i hverdagene.

En av de tøffeste jeg vet om for tiden, i mamma- segmentet, er Katinka. Alene med tre barn under to år. Snakkes, lissom. Det er også i aller høyeste grad selvvalgt, vi snakker donor her folkens. Linn, Laila og Trine Lise kjører fire barn hver. Klager ikke. Ut på tur, de er (faen) ikke sur. Linda har åtte kids, fortsatt energi til å restaurere og pusse opp.

Siste dag i august. Mandager er som regel da folk begynner på nye vaner. Jeg tenker månedsskifte også er noe som fint kan markere en ny start. Hvor man tar grep, og ansvar, for eget liv. Legg en plan, hvor vil du være, hva vil du gjøre og hvilke delmål må du nå underveis?

Jeg gleder meg stort over spennende tider på jobb, det virkelig kribler i magen! Vi har ryddet og kastet både mentalt og veldig fysiske ting i lang tid. Nå er det blitt så fint. Både lokalene og den mentale helsen med tilhørende innstilling hos mine herlige kolleger. For på lik linje hvor skeive blikk og slamring i dører skaper uggen stemning gjør også latter, musikk og felles dugnadsånd det samme.

Følg meg på Instagram
Følg meg på Facebook
2019-05-16 18.45.57-lappeteppet-anja-holt

Lappeteppet

"Lappeteppet" - livet mitt er ikke er ett vakkert heklet teppe i en farge. Det består av tusen lapper, mennesker, i forskjellig mønster og i ulikt materiale. Det er fargerikt, det er unikt og det er bare mitt.

14 Comments:

 1. Supert og morsomt skrevet innlegg!
  Den uka man ikke har barn så gjør man jo dobbelt så mye også.
  Jeg fatter ikke hvordan de med flere enn to barn får alt til å gå rundt. I hvert fall ikke med aktiviteter og lekser i tillegg.

  • @ Louise: Det jeg kan si er at jeg føler meg mer tilstede i ukene, høres det rart ut? Jeg er mer mamma, jeg prioriterer vekk venninner og middager den uka med jentene (ikke alltid det går, men som regel) og er supersosial venninne ellers. Men aktiviteter og lekser tar tid, ja! Stor klem til deg!

 2. Strålende innlegg vennen. Leste den setningen om å skifte jobb to ganger…

 3. Planlegging er nøkkelen ja. Og jo mer jeg har å gjøre jo mer får jeg gjort. Det er noe med det?. Supert innlegg!

 4. Hahaha, nydelig innlegg snuppis ❤️❤️ du er så god og får virkelig satt ord på det ❤️ Love you lots ❤️ Nå ble det mye hjerter, men det var så bra skrevet og jeg tok det virkelig til meg ?? Studenter takk for den lille oppvekkeren ?

 5. Hvordan man har det og hvordan man tar det. fint innlegg <3

 6. Herlig innlegg!!
  Du skriver så morosmt og levende – om du forstår! Jeg tror det er mange som kan kjenne seg igjen i det du skriver.
  Du er god ?

 7. Innstilling og holdning har utrolig mye å si, helt klart!

  Men, jeg må selvsagt komme med en innvending, for folk kommer med ulike utgangspunkt. Ikke alle har en personlighet som er løsningsorientert og som har grunnleggende godt humør og høyt energinivå. Ikke alle har samme overskudd, som er essensielt for å kunne gjøre gode valg. Har man lite overskudd, vil det reflekteres i kreativiteten og det å se alternativer og løsninger.

  Når det er sagt, så er jeg 100 % overbevist om at alt kan læres. Ikke alle kan oppnå det samme, men sett ut fra den enkeltes livssituasjon kan man alltids gjøre noen grep i positiv retning. Ofte trenger man hjelp for å se.

  Et supert innlegg, Anja! Takk!

  • @ Anne- Helene: Jeg har nesten ventet på deg, du skuffer som vanlig ikke! Positivt ment, virkelig. For ja, vi er forskjellige. Men har man ikke overskuddet til å finne det selv, søk hjelp! Hos venner, partner eller profesjonelt. De aller fleste mennesker er i utgangspunktet ganske snille og vil som regel være en ressurs om de får lov. Men om man isteden graver seg ned i seg selv, og ikke slipper lys inn, gror ingenting.

   Eks. Om jeg ikke kan kjøre, så får jeg finne noen andre som kan kjøre. Jeg dør ikke. Ungen dør ikke. Alternativt så får man finne en annen aktivitet?

   Vi skal liksom være så innmari flinke og få til alt. Jeg også. Men jeg er bare en. En som gjør så godt jeg kan.

   Og håper jeg kan sparke en og annen i rævva på veien til å ta nesa ut av navelen, verden kan være dritkul til tider!!!!!

   Stor klem til deg, takk for deling!!!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.