Mai er bunad – jeg bruker min så ofte jeg kan!

Mai er bunad for mange. I mai er det ofte konfirmasjoner og ikke minst nasjonaldagen vår. Vi er i arrangementkomité for årets feiring på skolen så jeg vet godt hvor denne dagen skal feires i år. I tillegg bruker jeg gjerne bunad i dåp, bryllup og nære begravelser (Østfoldbunad har variant med sørgerose på baksiden av sjalet). Jeg fikk min bunad da jeg ble konfirmert, forskudd på arv, som snart skal videre til Vilde. Neste år fyller den 50 år. Så min siste 17.mai med den bunaden skal jeg feire i stor stil!

Funfacts om bunad

 • Før trodde man at sølv betydde lykke! Heldige oss som har komplette bunader med sølje, øredobber o.l. Dessuten var det slik at jo mer sølv man hadde, jo rikere var man. Den sa seg vel nesten selv? Men jeg liker aller mest at det skal verne meg mot tusser, troll og andre fantastifigurer.
 • Sølvbelte skulle kun brukes av gifte kvinner! I moderne tid er det vanlig å bruke når man er voksen og er gift/ samboer. Jeg synes fortsatt at denne tradisjonen bør holdes i hevd. Ja, til konebelte!
 • Bunaden skal være kortere enn du tror. Fra gammelt av jobbet man jo i bunaden, eller folkedrakten, og da er det jo skikkelig trælete å snuble rundt på jordene i lang stakk. De kortere bunadene, som min, er gjerne arvet.
 • Sølv kan pusses med et viskelær. Er du skeptisk til dette finner du alltid en løsning på Youtube!
17.mai 2016 - Mai er bunad!

17.mai 2016 – Mai er bunad – jeg bruker min så ofte jeg kan!

Tips til bunad

 • Ikke sølvbelte til din jentekonfirmant. Det er kostbart, så det er lov å gi noen støler til jul, og ikke minst konfirmasjonen, slik at jenta har konebeltet når hun blir voksen. Noen tradisjoner kan man godt holde.
 • Våre luer har en påsydd hårkam. Da sitter lua som støpt på knotten! Disse får du kjøpt billig på Glitter.
 • Stakken er ofte i ull. Ull klør. Det er ikke feigt å bruke underskjørt. Ikke la stikkingen legge demper på humøret. Gjør som mormoren din sier. Bruk underskjørt.
 • Vi bor i Norge. Det er ofte ustabilt vær. En cape er god investering! Jeg bruker også ull under, pluss underskjørt, når det blåser fra alle kanter.
 • Når man bruker bunad har man ikke dypdykk i sminkeveska. Naturlig sminke som fremhever dine beste sider er lov. Smokey eye styrer man unna. Vurderer ha med meg våtservietter i veska om jeg ramler over en partysminka jente.
 • Ikke drikk deg dritings i bunad. Det er enda styggere enn oversminke. Når det er sagt synes jeg det er upassende å røyke også.
 • Ved regn bruker man sort, eller gjennomsiktig, paraply. Den du fikk gratis via jobben, med markedsavdelingens beste forsøk på InDesign, lar vi ligge i bilen denne dagen.
 • Gjør bunaden klar en uke før du skal bruke den. Skjorta holder seg glattere om den strykes så lenge i forkant, da tørker den nemlig 100% før bruk. Bunaden luftes i skyggen, gjerne mens det regner,  da glatter den seg ut.
 • Fjern flekker så snart du kan og alltid alt før du henger den vekk!

Bunadsveske

Bunadsko

 • Bruk penger på en skikkelig sko (jeg ønsker meg Klaveness selv) når du har sluttet å vokse. Disse skoene sliter du ikke ut om du behandler dem rett. Barn som går i tog kan gjerne bruke sorte joggesko. En unge med gnagsår stikker evt flagget i rumpa på den foran i toget, det blir melding med hjem fra lærer med avtale om møte på rektors kontor. Lite trivelig avslutning på dagen.
 • Prøv skoene med korrekte strømper. Ikke tenk at du skal gå dem ut, finn noen som sitter bra på foten med en gang.
 • Puss skoene før og etter bruk. Sjekk sålene, kanskje de må innom en skomaker? Dette gjør du selvsagt før du pakker bort skoene.

Bunadskjorte

 • Skjorta vaskes en uke før og rett etter bruk. Ikke stryk den før den skal brukes med mindre du ønsker en gul, misfarget skjorte. Jeg bruker vaske den og henge den ut i sola for tørk om den har flekker eller skjolder. Solen bleker naturlig og skjorta lukter godt! Ikke tenk tanken på å bruke Klorin på linskjorta! Sminke fjernes med Zalo. Gule flekker etter deodorant fjernes med Biotex, sitronsyre eller krystallsoda.
 • Om du har tid, slik kontrollfreaker gjerne har, dynker du skjorten med vann og legger den i en ny (!) pose. La den ligge minst et par timer. Her er det passende tid å finne frem resten av bunaden. Heng bunaden ut bunaden. Puss over sko osv mens du venter. Når skjorten er strøket lar du den henge fritt, gjerne ute igjen om været tillater det, til den er helt tørr.

Oppbevaring

 • Jeg har gått til innkjøp av nye stoffposer til våre bunader. Før ble den oppbevart i en lukket pose i plast. Bunaden luktet ikke godt og måtte luftes både vel og lenge. Ull trenger luft!
 • Ha egne esker til ustyret. Jeg har selvsagt funnet ut at jeg skal lage to bokser med innhold per bunad. Da er alt samlet på et sted.
 • Ta av sjalet og vesken, legg pent i eske. Bruk gjerne silkepapir i mellom.
 • Skjorten legges i et gammelt putevar slik at den ikke får flekker eller kommer borti andre ting som kan sette farge.
 • Puss over alt sølv med en lett fuktet mikrofiberklut før du henger vekk bunaden etter bruk. Legg søljene tilbake i de syrefrie plastposene. Slik sparer du deg selv for mye pussing og unngår skippertak!

Mai er bunad – jeg bruker min så ofte jeg kan!

Håper du fikk noen nye tips, og ikke minst tar godt vare på den flotte bunaden din. Det er et vakkert plagg og fortjener å bli behandlet deretter.

En ting, sånn på tampen, når jeg først står med pekefingeren litt i været. La hunden din få være hund. Alle dager i året. La den gå på beina sine så mye som mulig. Da skal du se du kan trene den lille til å gå lengre enn du tror. Det finnes ingen grunn til at et dyr med fire bein skal bæres eller sitte i veske (unntak: tankveske på MC). Løft gjerne opp den lille om det er mye folk. I trange folkemengder kan de små bli tråkket ned. Sett de ned når det er trygt. Veterinær på 17.mai er sikkert ingen billig affære. Knyt gjerne en sløyfe, eller skjerf, på den firbente. Men ser jeg deg med en “hund i bunad” er jeg ikke helt sikker på hva konsekvensene blir for noen av oss. – Ikke. Gå. Der.

Følg meg på Instagram
Følg meg på Facebook
2019-05-16 18.45.57-lappeteppet-anja-holt

Lappeteppet

"Lappeteppet" - livet mitt er ikke er ett vakkert heklet teppe i en farge. Det består av tusen lapper, mennesker, i forskjellig mønster og i ulikt materiale. Det er fargerikt, det er unikt og det er bare mitt.

17 Comments:

 1. Så fin bunad!! 🙂 Selv har jeg en øst-telemarksbunad, som jeg etterhvert har et noe anstrengt forhold til, i og med at jeg må sy den om litt hvert år. Det begynte med en rar idé om at jeg skulle ta den på meg igjen etter graviditet og barn og hele den pakka der, og da jeg skjønte at det ikke kom til å gå (vi snakker 20 cm fra hver ende på beltet!), så demonterte jeg den og satte den sammen igjen på en 16. mai-kveld en gang… Men ja. Den er fin. Jeg skulle ønske kroppen min bestemte seg for hvilken vekt den skulle ha, for bunad er litt ekstra slitsomt nå! 😉

  • @Skogfrue: Men nå har du fått klokke, og da tipper jeg du snart lander på både vekt og mann. I hvert fall bedre helse. Håper du føler deg vakker på 17.mai, at du ser det jeg ser på bilder. <3

 2. Pingback: Mai er bunad – jeg bruker min så ofte jeg kan!

 3. Jeg har samme bunad som deg, men har varianten med vevd ullforkle og røde broderier på sjalet. Har hatt bunaden i 32 år, den er sydd ut og inn en rekke ganger. I fjor fikk jeg den på med et nødskrik, i år sitter den litt bedre. Det er lurt å bruke understakk i bomull under bunaden, da faller skjørtet mye penere og det klør mindre.

  Skoene jeg har nå klarer jeg faktisk å gå med uten å ødelegge føttene, fant noen fra Klaveness da mine gode gamle sko fra Braaten ikke lot seg reparere lenger.

 4. Jeg har en variant av Romsdalsbunad, det finnes mange. Arva etter mamma og brodert av bestemor. Veldig stas! Den er over 60 år gammel, og den er slitt. Men, jeg har så mange gode følelser for den, så inntil videre har jeg den (og bruker litt tid på å fundere på hvilken bunad jeg skal ha etterpå) Mangler en datter som kan arve… satse på barnebarn kanskje?

  • @Kirsti: For en lykkelig bunad, tenk å bli slitt! Om den kunne snakke, hvilke historier ville den fortalt??? Barnebarn eller kanskje en kone til en av sønnene?

 5. Så flott bunad! Og masse gode tips =)

  Selv har jeg øst-Telemark og synes den er den fineste av alle =) Nå har jeg bare fått brukt den annahvert år pga graviditeter, men jeg er stolt av den, og gleder meg til hver gag den kan på =)

 6. Bunad er stas! Jeg har en grafferdrakt fra Gudbrandsdalen anno 1930-something. Arvet fra tante som igjen arvet fra sin mor-min farmor. Ett lurt tips for vasking av bunadsskjorte er å bruke litt hvit eddik i maskinen, dette gjør at den holder seg hvit og fin. Sko? Klart Klaveness har de beste, mine er derimot fra Felleskjøpet på Odda…. krisekjøp på vei til ett bryllup for ca 15 år siden-de er like fine enda!
  Ad valg av bunad så er jeg enig med bunadspolitiet her – man velger den bunaden som tilhører ditt distrikt, eller en bunad som tilhører distriktet til foreldre/besteforeldre.
  Nei, jeg kommer ikke fra Gudbrandsdalen, men da farmor fikk sydd sin bunad så var det pga hennes familietilhørighet til distriktet. Merkelig det der. Oslo3-bunaden er tydeligvis beltestakk fra Øst-Telemark, trist at man velger bunad ut ifra smak og status. Beltestakk m tilbehør er den dyreste bunaden på markedet og gir status til den som bærer den.
  Vilja har arvet bunad fra oldefars familie, en gammel variant av trønderband/stakk som jeg syr om nå, faktisk ikke så vanskelig som jeg trodde.

  • @Vigdis: Med “ditt distrikt” betyr det der du kommer fra eller der du bor nå? Jeg har hørt, vel og merke kun hørt og ikke sjekket med BunadsPolitiet, at man velger bunad fra der du, familie eller ektefelle er i fra. At man skal ha en tilhørighet. Jeg fikk mamma sin bunad sydd om av en profesjonell, Fru Flo, kjempeflink og streng! Vilja blir sikkert kjempefin, du er skikkelig handy!

 7. Bunad er kjempefint!
  Jeg bruker min alt for sjelden, arvet mamma sin Follo bunad. Som hun i sin god sydde helt selv. Jeg har brukt den i bryllup, dåp og selvsagt 17.mai, selv om deg begynner å bli noen år siden nå. For det er så innmari vanskelig å amme i bunad med søljer og alt … men neste år, da skal jeg ha den frem igjen!

  Takk for mange gode bunadstips! Jeg skal finne frem dette innlegget neste år, på samme tid, når jeg skal stryke skjorten min. For et prosjekt! Bunadsskjorte er det vanskeligste å stryke …

  • @Linn: Min skjorte er så gammel, at den er faktisk veldig lett å få fin. Men den begynner bli slitt nå, altså…. ny koster visst 7.000 kr!

 8. @lappeteppet – ser jeg var upresis der! Med «ditt distrikt» mener jeg selvfølgelig hvor man er født/oppvokst, evt der man bor hvis man har oppholdt seg der over 30 år? Hm. Eller kanskje bare der man kommer fra….? Jaja.
  Slår nok ett slag for Felleskjøpets bunadssko – mine er nå rundt 15 år og funker like bra!

  • @Vigdis: Det var det jeg trodde. 🙂 Det holder ikke å studere et sted, helt enig der! Beste er å finne sko som sitter godt på foten! Og hurra for Felleskjøpet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.