Hodelus – kjenner du at du klør?

2018-02-22 15.40.42 - hodelus

Denne uka er det nasjonal kampanjeuke mot hodelus. Man bør selvsagt sjekke dette jevnt igjennom hele året. Må innrømme at jeg gjorde det oftere da de var mindre. Lusekammen ligger fortsatt sammen med hårstrikker. Tilgjengeligheten gjør det enklere å huske det litt oftere. Frisøren er ofte den som oppdager lus, og det hadde i hvert fall jeg kjent vært litt kleint?


Folkehelseinstituttet har de siste årene oppfordrer alle landets skoler og barnehager til å delta på nasjonale, halvårlige aksjoner mot hodelus som arrangeres hvert år i uke 10 og 35.

Lommelegen

Har dere hatt årets første lusesjekk? Fredag er en fin dag å sjekke dette på. Apoteket er åpent. Kuren kan gjennomføres og alle kan gå på skole og jobb på mandag.


Slik sjekker du barna dine for lus:

Undersøk barna minst en gang i måneden, men gjerne oftere. Har du fått beskjed om at det herjer lus i barnehagen eller i klassen, kan det være lurt å sjekke én gang i uken i tiden fremover.

For å huske å ta den ukentlige sjekken, kan det være lurt å innføre en fast lusesjekkedag. Og for å øke barnas motivasjon for å bli med på sjekken, kan dere eksempel legge den til før lørdagsgodt-tid. Og ja, for distraksjonens del kan den godt foretas mens barnet ser på TV.   

Fukt barnas hår for å unngå at lusene beveger seg til områder du allerede har kontrollert.

Legg et hvitt håndkle over skuldrene til barnet.

Bruk lusekam, helst med forstørrelsesglass og lys, slik at det blir lettere å oppdage luseegg eller levende lus. En lusekam har V-formede tenner slik at luseeggene løsner fra hårstråene, og fordypninger i kammen som samler opp eggene.

Ta en ekstra titt bak ørene og oppover mot issen, men også i nakken. Det er som regel her hodelusene holder til, men en grundig sjekk av hele hodet må til.

Jobb systematisk når du grer håret med lusekammen, for det er ekstra lett for lus og luseegg å skjule seg i langt og/eller tykt hår. Del opp håret så godt du kan, da øker du sjansen for å finne noe. Tørk av kammen med papir. Etter hvert tørker eventuelle lus, og de begynner å kravle rundt på papiret.

På YouTube finner du en rekke videosnutter som viser hvordan du går frem.

Familieklubben

Følg meg på Instagram
Følg meg på Facebook
2019-05-16 18.45.57-lappeteppet-anja-holt

Lappeteppet

"Lappeteppet" - livet mitt er ikke er ett vakkert heklet teppe i en farge. Det består av tusen lapper, mennesker, i forskjellig mønster og i ulikt materiale. Det er fargerikt, det er unikt og det er bare mitt.

7 Comments:

  1. Jeg sjekker titt og ofte på guttene. Innrømmer det! Får noia når mailen kommer fra skolen eller barnehagen… ?

  2. Poden min går på det trinnet på skolen som IKKE klarer å bli kvitt lus, så her har vi strengt regime. Vi grer fast hver søndag, gjennom hele året ( med minus av lille julaften, da glemte vi det, og fant lus på julaften ) og nå når vi vet det kravler rundt på hoder der oppe, så lusegrer vi hver eneste dag. I tillegg bruker vi prevent shampoo og voks.

  3. Pingback: Hodelus – kjenner du at du klør? -

  4. Her er det også “luse-uke” i bhg, så her skal hoder sjekkes 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.