Viktig lunch!

Men den viktigste lunchen var ikke den jeg spiste. Men at jeg spiste kjapt og brukte resten av tiden på AHUS. Rettere sagt på Blodbanken. Der har jeg nemlig noen som trenger mitt bidrag.

En gang i uka trenger en spesiell påfyll av trombocytter. Jeg er en match. Da stiller jeg opp når jeg kan selv om det tar litt tid. Rettere sagt tar selve tappingen cirka en time. Og så må du regne en halvtime ekstra for registrering før og hvile etter.

I disse dager skal vi ikke klemme på alle. Gi blod isteden! Bli blodgiver om du kan – det redder liv. Under kan du lese mer om det å gi blodplater/ trombocytter.

Aferese betyr “at det tas noe ut fra”. I sammenheng med blodgivning betyr det at kun en bestemt del (komponent) av blodet tas ut. Resten gis tilbake til blodgiveren. Ved aferesegivning vil blodgiveren bli koblet til et apparat (afareseapparat) som skiller ut den ønskede komponenten fra blodet.

Ved aferese samles det enten plasma, blodplater eller røde blodceller, eller en kombinasjon av disse.

Hvem kan være aferesegiver?

For å kunne være afresegiver er det ønskelig at blodgiveren er erfaren, har gitt blod på vanlig måte noen ganger og har gode blodårer.

Blodplater (trombaferese)
Ved blodplategivning er det ønskelig at blodgiveren har blodtype A eller O, og har et høyt antall blodplater.
I behandlingen av en del alvorlige sykdommer, som for eksempel leukemi og andre kreftformer, gis det så kraftige medisiner at både friske og “syke” celler blir ødelagt. Ved andre sykdommer kan sykdommen i seg selv forårsake et forøket forbruk av blodplater.

For å hindre blødninger hos disse pasientene, gis det blodplater.

Fordi blodplatene kun kan oppbevares i 5-7 dager etter tapping, må lageret av blodplater stadig fornyes. Ved en aferesegivning blir det tappet like mye blodplater som vi ellers må samle fra opp til 8 blodposer fra en vanlig fullblodgivning.

Er det farlig for blodgiveren?
Nei, det er ingen fare for blodgiveren. Allerede etter ett døgn har en frisk person produsert nye blodplater til erstatning for de som er donert. Det er ingen smitterisiko ved å gi blodplater fordi alt utstyr som benyttes er engangs og kastes etter bruk. Blodet testes hver gang som ved en vanlig blodgivning.

Kilde: St. Olavs Hospital

Følg meg på Instagram
Følg meg på Facebook
2019-05-16 18.45.57-lappeteppet-anja-holt

Lappeteppet

"Lappeteppet" - livet mitt er ikke er ett vakkert heklet teppe i en farge. Det består av tusen lapper, mennesker, i forskjellig mønster og i ulikt materiale. Det er fargerikt, det er unikt og det er bare mitt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.