Teknisk museum – det er alltid noe nytt

Norsk Teknisk Museum er et norsk museum for industri, vitenskap, teknologi og medisin. Museet er i 2011 kåret til årets museum. Museet har i de senere årene mottatt en rekke internasjonale priser for innovative utstillinger (Wikipedia ).

Teknisk museum er et sted jeg har vært mange ganger men som jeg alltid oppdager noe nytt ved. Denne gangen var det “Grossraum” om tvangsarbeid i Norge som fikk litt ekstra fokus hos meg.

lappeteppet_teknisk-museum-spader
Spader som ble funnet etter gruvearbeidere

–Nest etter deportasjonen av de norske jødene er det skjebnen til de utenlandske tvangsarbeiderne og krigsfangene som skaper den tydeligste forbindelsen mellom Norge og Nazi-regimets utryddelsespolitikk.

Forsker og prosjektleder Ketil Gjølme Andersen.

Norge skulle bli en del av Atlanterhavsvollen. En festning skulle bygges langs hele kysten og kanonene ble strategisk plassert for å forsvare innseilingene til landet. Dette kan vi se spor av den dag i dag. Les mer her!

lappeteppet-teknisk-museum-apotek
Slik kunne det se ut!

Utviklingen har ikke akkurat stått stille. Men jammen i meg fikk de utført avanserte oppgaver i forrige århundre også. Mikroskopet er kanskje ikke like fancy som dagens, men det funket jo!

teknisk-museum-mikroskop
Mikroskop har vært brukt lenge og er fortsatt i bruk men i en litt annen versjon

Utstillingen ”Sunn sjel i et sunt legeme” med jernlunger, sykehussenger og ambulanser. Sprøyter som kan skremme fanden på flatmark og man blir jo lettere sjokkert over hvordan tilstandene var rundt omkring.

lappeteppet-teknisk-museum-seng- sanatorium- sykehus
Jeg fikk ingen gode vibber av denne

At ting var bygget for å vare råder det ingen tvil om. En runde med lakk, en god madrass og denne her funker like godt som før. Men jeg fikk litt sånn “nerve- sanatorium- følelse” av denne.

lappeteppet-teknisk-museum-hull-i-hjertet-skudd-i-hodet
Bilde av et hjerte med hull i samt hvordan et skuddsår ser ut i en hodeskalle

Leveladeren har jo økt betraktelig (fra 50 til 81 år for kvinner). Litt usikker på hvor gamle eierne av disse ble, men selv i dag er jo sjansene for avkortet liv særdeles høy om du får en kule i huet.

lappeteppet, teknisk museum, regnemaskin, kassaapparat
Hvor skal man scanne strekkoden?

Det var ikke akkurat en egen kø for selvbetjeningskasser. Detaljene er jo helt fantastisk. Dette er jo et lite kunstverk i seg selv? Mye vakrere å se på enn disse pistolene som lyser i dag!

lappeteppet, teknisk museum, kong olav, elektrisk bil
Kong Olav var helt sjef tidlig!

Og dette er den elektriske bilen til folkekongen Olav. Han var helt sjef fra barnsbein av.  Lurer på om han kjørte ned trappa til Eli Hagen? Jeg tipper gutten hadde full kontroll helt fra starten av.

Har du vært på Teknisk Museum?

Følg meg på Instagram
Følg meg på Facebook
2019-05-16 18.45.57-lappeteppet-anja-holt

Lappeteppet

"Lappeteppet" - livet mitt er ikke er ett vakkert heklet teppe i en farge. Det består av tusen lapper, mennesker, i forskjellig mønster og i ulikt materiale. Det er fargerikt, det er unikt og det er bare mitt.

One Comment:

  1. Pingback: Teknisk museum – det er alltid noe nytt -

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.