SIFO referansebudsjett og mitt samsvarer ikke

Det har vært litt snakk om hva man budsjetterer med, og ikke minst hva man faktisk bruker. Jeg har to jenter, jeg burde kanskje rent praktisk sett kun ha regnet med et barn. Men siden barna er her og der og ikke følger boka er faktisk utgiftene høyere. Om banken regner med at jeg har begge jentene i mitt budsjett ser det slik ut:

Men banken er kanskje “snill” og ser at jeg bare har Vilde som bor på samme adresse? Men seriøst, dette er jo helt galskap? Er det noen som har slikt forbruk? I så fall er det kanskje ikke rart at IKEA gjør det så bra med sine kreative oppbevaringsløsninger? Når det gjelder maten er jeg nok ganske ofte på samme. Bilen har ikke like høye månedlige kostnader, men det driter sikkert banken i?

15.764 kr er ikke det jeg bruker hver måned uansett etter at faste utgifter er betalt. For oppå dette skal man da ha leie/ lån, forsikring, strøm og fagforening i tillegg til noe sparing. Noe mer jeg har glemt?

Ja, for man må jo spare. Selv om man har #hjemmeferie prøver man gjerne gjøre noe ekstra innimellom. Det koster å kjøpe mat til matpakker også, innimellom vil man spise ute og inngang til forskjellige attraksjoner er ikke gratis. Da må man spare.

For vår del er det konfirmasjon om en måned. Vi kunne droppet det. Men jeg har spart. Det blir en konfirmasjon Ida kan være stolt av og se tilbake på med glede. Men i følge dette budsjettet må jeg faktisk flytte hjem til mamma.

SIFO referansebudsjett

SIFO referansebudsjett og mitt budsjett samsvarer ikke

Jeg vet jo at jeg ikke bruker så mye. Jeg vet jo hva min økonomi tåler og ikke. Spiser jeg mye ute en uke må jeg kneppe inn på noe annet den neste. Men det ser jo ikke banken. Eller, de kan se det om de går inn i kontoene mine. Men det betyr ikke noe i dag.

I dag må jeg kunne dokumentere at jeg kan håndtere fra 15.764 kr per mnd til 21.282 kr pluss faste utgifter. Jeg har et budsjett. Det satt jeg opp for 3 år siden. Jeg følger det fortsatt. Noen måneder klarer jeg spare. Ikke alle. Egenkapitalen har økt hvert år. Men lån er det tydeligvis ikke vits i å søke om. Ikke visste jeg at vi nesten blir regnet som fattig?

Så isteden for å fokusere på det vi ikke kan få gjør vi det beste ut av det vi har. Takket være Kon Mari trenger jeg ikke flere oppbevaringsmøbler. Seksti kvadrat er mye når du har lite. Og jeg har enda ikke sagt nei til å gå på kino eller ta en kaffe ute. Kanskje jeg skal kjøre en utfordring på meg selv etter konfirmasjonen. Hvor lite er det mulig å bruke på en måned?

Innlegg inspirert av Hjemmemamma.

Følg meg på Instagram
Følg meg på Facebook
2019-05-16 18.45.57-lappeteppet-anja-holt

Lappeteppet

"Lappeteppet" - livet mitt er ikke er ett vakkert heklet teppe i en farge. Det består av tusen lapper, mennesker, i forskjellig mønster og i ulikt materiale. Det er fargerikt, det er unikt og det er bare mitt.

7 Comments:

  1. Pingback: SIFO referansebudsjett og mitt samsvarer ikke

  2. Jepp, banken driter i hva ditt faktiske forbruk er. Jeg justerte ned mine tall og sa at “hei, DETTE er hva jeg faktisk bruker”. Det bare la de pent til side, og skrev i avslagsbrevet at “Ved vurdering av søknaden er SIFO-modellen (Statens institutt for forbruksforskning) benyttet som utgangspunkt med tanke på et framtidig budsjett. Dette viser med dagens inntekt et for stort underskudd til at lån kan innvilges.” WTF, liksom. Du skal ikke ha råd til ditt eget liv, du skal ha råd til å matche eller helst overgå nordmenns generelle overforbruk. Det er et problem.

  3. Jeg har sett på SIFO flere ganger selv når jeg har satt opp mitt eget budsjett, og det blir jo HELT feil! Jeg skjønner virkelig ikke hvordan de høye beløpene gjenspeiler gjennomsnittet i samfunnet?!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.