Smittsom hjernehinnebetennelse

Mitt navn er Randi. Jeg er gift og har to døtre på 17 og 20 år. Jeg er også utdannet helsesøster og ble derfor inviterer til å skrive noen ord om en vaksine som tilbys russ. Nemlig vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse.

vaksine
Vaksine redder liv

Historisk sett startet vaksiner etter det vi vet med den engelske landsbylegen Edward Jenner i 1796. Han startet med ideen om at en kropp kan opparbeide immunitet mot en sykdom, uten å ha gjennomgått sykdommen. Ut fra denne tesen smittet han en 8 år gammel gutt med kukopper, noe som gav en snillere og mildere sykdom enn vanlige kopper for deretter å vente 6 uker, for så å smitte han med vanlige kopper. Og gutten ble ikke syk.

Han møtte den gang, som vi gjør i dag massiv motstand mot sine funn. Kopper var en straff fra Gud, mente motstanderne, og folk skulle ydmykt underlegge seg den straffen. Ikke helt ulikt, mener folk at dag at det er ‘naturlig’ å gjennomgå sykdom. Selv takker jeg heller ja til et like snev av smitte, som kroppen kan bygge ‘naturlig’ godt immunforsvar av.

Som dere sikkert skjønner er jeg skeptisk til begrepet naturlig. Det er nemlig helt naturlig å dø av sykdom også. Men det var vel egentlig smittsom hjernehinnebetennelse vi skulle snakke om.

Russen tilbys denne vaksinen fordi de går inn i en periode hvor tilværelsen handler om fest, alkohol, tett samvær og forhåpentligvis mye moro. For de ungdommene som tar denne ‘oppgaven’ veldig seriøst betyr dette, mye moro og lite søvn.

Selv om ungdommene gjerne liker og være med på dette, føler ikke kroppene deres at dette er særlig moro. Denne livsstilen sliter på immunforsvaret og de blir lett mottakelig for sykdom.

Siden vi ikke er såååå gamle enda vi foreldre heller, husker noen av oss kanskje å ha vært syk i denne perioden selv. Det kan være alt fra forkjølelser, halsbetennelser eller kyssesyke som rammer ungdommen. Og oppi alt dette, av og til, riktignok ikke altfor ofte sniker det seg inn tilfeller av hjernehinnebetennelse.

Når kroppen er på sitt mest mottakelige. Når ungdommen deler, øl og vannflasker, når snusbokser åpnes, og deles, med spytt på fingrene. Når de er på russetreff og ligger å småfryser i et telt. Akkurat da kan en slik sykdom slå til.

Sykdomsforløpet er verre enn de overnevnte sykdommer. Fra den første følelsen av sår hals dukker opp, snakker vi gjerne om timer før den unge er alvorlig syk.

Symptomer som sterk hodepine, utslett, feber og stiv nakke kommer gjerne kjemperaskt. Mamma og pappa er ikke på russetreffet og ser dette inntreffe.

Sykdommen som kan få alvorlige konsekvenser hvor opptil 10% dør og de som overlever kan få varige komplikasjoner som svekket hørsel eller nedsatt hjernefunksjon.

Så vær så snill alle sammen, vaksiner ungdommene deres. Vaksinen koster kun 390 kr. Det er ingenting som tilsier at man må vente til de unge er russ heller. Vaksinen gir immunitet i fem år og kan derfor gjerne settes når de begynner på videregående.

Helsesykepleier Randi Blikeng Helle

Følg meg på Instagram
Følg meg på Facebook
2019-05-16 18.45.57-lappeteppet-anja-holt

Lappeteppet

"Lappeteppet" - livet mitt er ikke er ett vakkert heklet teppe i en farge. Det består av tusen lapper, mennesker, i forskjellig mønster og i ulikt materiale. Det er fargerikt, det er unikt og det er bare mitt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.