Roseslottet

Inngangen til Roseslottet med tidsvitner

Allerede ved inngangen kan man lese om mange ulike tidsvitner som har blitt malt og intervjuet i forbindelse med utstillingen. Det er en vannvittig mengde arbeid som ligger bak disse meterne opp til de kjente gullseilene.

Blant maleriene vil det være en serie på rundt 30 portretter med tidsvitner. Det er blant annet noen av de siste gjenlevende motstandsfolkene fra okkupasjonen: Jakob Strandheim, som er siste gjenlevende fra Shetlands gjengen og motstandskvinnen Lillian Gabrielsen fra Rjukan. Ranveig Forsberg er med som tidsvitne fra Narvik.

Roseslottet.no
Det russiske tårnet

Rundt 100.000 sovjetiske krigsfanger ble sendt til Norge under krigen. Under⁣umenneskelige forhold ble de brukt som slavearbeidere for å bygge ut den tyske⁣ militærmakt. Det største enkeltprosjektet var utbyggingen av jernbanen.

Fangene⁣ deltok i byggingen av Sørlandsbanen, Nordlandsbanen og den såkalte⁣ «Polarjernbanen», som skulle gå til Kirkenes.⁣Omkring 13.700 av de sovjetiske krigsfangene døde – av sult, sykdom, slit og⁣ mishandling.⁣Tårnets kuppel er inspirert av Vasilijkatedralen i Moskva.⁣

Roseslottet på Facebook

Gruppen ble kjent som «Den Hvite Rose». De var en ikke-voldelig motstandsgruppe, som i stedet for våpen, kjempet med ord mot nazi-regimet. Les alt om historien bak her.

En av tyve amforaer

Musikken til Romberg spilles fra høyttalere som er plassert i over tyve amforaer, keramikkvaser, rundt omkring i anlegget. Musikken spiller i samklang med en kvinnestemme som leser opp nyoversettelser av greske sitater som representerer vestens humanistiske arv.

 – Amforaene er satt sammen av knuste potteskår fordi de pleide å bruke potteskår til stemmesedler i antikkens Hellas. Gjennom hele parken kan man høre lyden fra den gamle bystaten, sier Eimund Sand. 

Sivilisasjonen.no

Den største gaven var å få gå her, helt alene med jentene mine, i det vi skulle legge 2020 bak oss. Et år som har snudd opp ned på en verden som tidligere var traust og kjent. Det hadde neppe gitt samme følelse av andektighet, verdighet og ro om støyende unger hadde løpt rundt oss (selv om jeg generelt er veldig glad i barn). Takk for en fantastisk utstilling som jeg avslutter med min datters ord:

Vi kunne ikke hatt en bedre avslutning på 2020 eller feiring av denne dagen.

Følg meg på Instagram
Følg meg på Facebook
2019-05-16 18.45.57-lappeteppet-anja-holt

Lappeteppet

"Lappeteppet" - livet mitt er ikke er ett vakkert heklet teppe i en farge. Det består av tusen lapper, mennesker, i forskjellig mønster og i ulikt materiale. Det er fargerikt, det er unikt og det er bare mitt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.